Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Liten minskning av hemlösa i Stockholm

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 17.05

Det har skett en liten minskning av antalet personer som saknar fast bostad i Stockholm under de senaste två åren, enligt en undersökning som Stockholms stad gjort. Däremot har antalet akut hemlösa, som bor på gatan eller på härbärgen, inte förändrats. De är närmare 400. Undersökningen visar också att ungefär hälften av de hemlösa har psykiska problem. En man, som själv är hemlös och vill vara anonym, säger att man får psykiska besvär av att leva som hemlös.

– Till slut klarar man inte av att vara som en normal person därför att det går inte. Man lever inte normalt. Till slut blir man skadad, det klart man blir det, säger mannen som vill vara anonym.

Årets räkning av hemlösa i Stockholm visar att det finns nästan 3000 hemlösa. Det är 99 personer färre än vid förra mätningen 2008.

Vad gäller akut hemlösa, de som sover på gatan eller härbärgen, så är det bara fyra personer färre i årets mätning än 2008. Totalt är de nu 386 personer.

Socialborgarrådet i Stockholm, moderaten Ulf Kristersson är självkritisk mot att arbetet går så långsamt, men säger att det är svårt. Om de akut hemlösa säger han så här:

– De minskar också fast mycket lite. De ökar inte. De minskar med fyra individer bara den här gången, så det är en mycket, mycket liten minskning. Men det är viktigt att det inte ökar, säger Ulf Kristersson.

Men Hasse Hasco, som är hemlös och bor i ett korttidsboende, tycker inte att staden gör tillräckligt för att minska hemlösheten. Han säger att staden byggt upp en industri med olika hjälporganisationer och vill istället att bostaden ska vara det viktigaste.

– Är jag utan bostad så är det det som det handlar om, säger Hasse Hasco.

Både Hasse Hasco och hans vän som vill vara anonym tycker att hemlösa som ska få hjälp med ett boende får alldeles för många regler att förhålla sig till.

– Vad de väntar på i stort sett är att folk ska göra bort sig själva, och det gör man. En normal människa kan ju gå på en pub och ta en eller två öl. Om vi gör det så hamnar vi sist i kön igen. För en bostad. Det är ju en mänsklig rättighet att ha någonstans att bo.

– För att vi ska kunna få den rätten då får vi inte dricka, vi måste vara här en viss tid. Och vi är inte småbarn. Jag är 53 och han är över 60 år.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".