Hårda diskussioner om sjukhusfusion

Kostnaden för sammanslagningen av Huddinge och Karolinska sjukhusen ledde till hårda och omfattande diskussioner vid ett extra landstingsfullmäktige i går kväll.

Det var den borgerliga oppositionen som krävt mötet då de är missnöjda med informationen om fusionen.

-Vi är det verktyg som allmänheten har för att få insyn i det här ärendet, sade Chris Heister, moderat oppositionslandstingsråd.

Chris Heister riktade - tillsammans med övrig borgerlig opposition - även hård kritik mot de tre styrande partierna för bristfällig konsekvensanalys och att förslagen inte är genomarbetade.

Sammanslagningen av Huddinge och Karolinska sjukhusen till Karolinska Universitetssjukhuset genomfördes vid årsskiftet efter en snabb förberedelseprocess.

Bråskan beror på de tre styrande partiernas krav att spara pengar i vården.

Sammanslagningen ska på sikt spara drygt en halv miljard per år enligt den röd/gröna majoriteten - även om den i början är dyrbar - totalt cirka 700 miljoner kronor enligt landstingets egna beräkningar.

Sammanslagningen försvarades dock av Ingela Nylund Watz, socialdemokratiskt finanslandstingsråd:

-Det nya Karolinska universitetssjukhuset rymmer en stark vision av utvecklingskraft för framtidens sjukvård, utbildning och forskning.

Enligt landstingets beräkningar kommer sammanslagningen att innebära att cirka 1300 personer vid det nya Karolinska universitetssjukhuset ska omplaceras, vidareutbildas, pensioneras eller sägas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".