Fortsatt flygbuller i Upplands Väsby

Flyget till och från Arlanda får fortsätta att flyga över Upplands Väsby. Det står klart sedan länsstyrelsen i Stockholm förlorat en tvist mot Luftfartsverket i miljödomstolen.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat att Luftfartsverket måste stoppa inflygningar över Upplands Väsby, eftersom många boende störs av buller från inflygningarna.

Men nu har miljödomstolen vid Stockholms tingsrätt slagit fast att länsstyrelsen saknade fog för sitt beslut, och att inflygningarna över Upplands Väsby till Arlanda alltså får fortsätta.

Luftfartsverket kan nu fortsätta trafiken som idag, men tänker ändå försöka minska störningarna för de boende i Upplands Väsby.

- Vi jobbar med något som vi kallar stenvändningsprojektet där vi ska titta på alla åtgärder vi kan finna för att minska bullerbelastningen, säger Jan Lindqvist, informationschef på Luftfartsverket Arlanda.

Miljö- och hälsoskyddschefen i Upplands Väsby, Hans Gustavsson, beklagar dagens dom:
- Det finns ingen anledning att flyga med allt flyg in över tätorten, det går att undvika, säger Hans Gustavsson till Radio Stockholm.

Företrädare för Sigtuna kommun tycker att miljödomstolens beslut var bra eftersom det innebär att de boende i Sigtuna inte behöver oroa sig för ökat flygbuller. Det skriver ordföranden i miljö- och hälsoskyddsnämnden Ronnie Lundin (s) i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".