2 900 officerare och soldater deltar.
Kronprinsessans bröllop

Bröllopet blir Försvarets största uppgift

Över 6 000 militärer och representanter från olika frivilligorganisationer kommer att finnas längs kortegevägen i samband med kronprinsessans bröllop på lördag.

20-talet fartyg kommer att ligga i Stockholms ström och flygvapnet gör överflygningar.

Det här är det största deltagandet av Försvarsmakten i modern tid.

Richard Beck-Friis Häll är överstelöjtnant och försvarets samordnare kring bröllopet.

– Det är jättestort för oss. Det är inte så att vi inte har gjort sådana här saker förr men omfattningen är speciellt stor den här gången, säger Richard Beck-Friis.

I ett år har Försvarsmakten förberett och planerat inför insatsen på lördag.

2 900 officerare och soldater, 1 700 hemvärnsmän och 1 200 personer från frivilligorganisationer, som

Lottakåren, scouterna och Röda korset kommer att finnas längs med den 6,8 km långa kortegevägen.

Där finns också 20 musikband, 19 av dem militära, i vattnet ligger 20 skepp för ankar som en militär flottparad när bröllopsparet rors i Vasaordern.

När kortegen närmar sig slutet kommer 18 jasplan att göra en överflygning på 400 meters höjd.

– Det gäller att veta hur man gör och hur man ska hålla i det. Vi är så väl förberedda vi kan bli. Nu ska vi bara göra en kort förövning i morgon och se att vissa detaljer i systemet stämmer. Nu känner vi oss lugna, säger Richard Beck-Friis.

Omkring 2 000 poliser kommer också vara i tjänst under lördagen. På plats finns också säkerhetspolisen, Säpo. De säger att det finns en hotbild, men kan inte kommentera det närmare.

I morgon klockan tolv kommer det att vara en generalrepetition, utan huvudpersonerna, för kortegen. På lördag 16.40 är det dags för den riktiga kortegen med ett nygift kronprinsesspar.

– Vi försöker göra det till en fantastiskt fin målning kan man säga med Försvarsmakten och civila organisationer, säger Richard Beck-Friis Häll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".