Stadsmissionen kritiserar regeringen.
Ny rapport

Insatser mot hemlöshet sågas

Stockholms Stadsmission kommer med hård kritik mot regeringens insatser för hemlösa. Åtgärderna är för begränsade, ofokuserade och dåligt samordnade, enligt en rapport.

Den senaste rikstäckande räkningen av antalet hemlösa skedde 2005 och då var det nästan 18 000 människor. Siffror från Stockholm, Göteborg och Malmö visar att det inte har hänt särskilt mycket sedan dess, enligt Stockholms stadsmission.

Ett av regeringens mål är att inga barnfamiljer ska vräkas från sina hem. Trots det vräks ett hundratal barn varje år, bara i Stockholms län.

Marika Markovits, direktor vid Stockholms stadsmission, kallar regeringens strategi misslyckad.

– Det är bara ett enda mål som är tydligt siffersatt nämligen att man ska uppnå noll vräkta barn. Tyvärr så vräks barn även här, trots att man ändå försökt göra insatser och kunnat få ner det till en nollnivå, säger hon.

82 barn har de senaste två åren vräkts i Stockholms stad. I hela länet vräktes 237 barn från sina hem. Orsaken är att hyreslagen ger värden rätt att vräka. Därför kommer barn vräkas även framöver, om inte lagstiftningen ändras, säger Marika Markovits.

– Det skydd som finns i Socialtjänstlagen och enligt Barnkonventionen är inte ett tillräckligt skydd för barn. Sedan finns det en praxis att har föräldrarna misskött sin hyresbetalning eller har störning skett i fastigheten så följer man hyreslagen, oavsett om det finns barn i familjen, säger Marika Markovits.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@se.se

Fakta: Hemlöshet

Enligt mätningen från 2005 levde 17 783 personer i hemlöshet i Sverige. 30 procent hade barn under 18 år.

De nationella mätningarna som gjorts vid olika tidpunkter och med delvis olika mätmetoder pekar på en ökning på mellan 30 och 45 procent sedan 1999.

Internationella studier visar att de allra flesta är hemlösa tillfälligt.

Antal hemlösa per 1000 invånare i nordiska länder:

  • Finland 1,4
  • Sverige 1,3
  • Norge 1,2
  • Danmark 1,0

Källa: Rapporten Hemlös 2010 från Stockholms stadsmission (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".