Anställningsstopp inom vården orsakar köer, anser facket

Väntetiderna kommer att öka på många ställen i vården, och orsaken är det rådande anställningsstoppet i Landstinget. Det säger Vårdförbundets ordförande Ingrid Frisk, som är mycket kritisk.

Bristen på specialistutbildad personal i vården börjar bli ett ordentligt bekymmer i länet. Till exempel växer operationsköerna på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som Radio Stockholm berättade imorse.

Peter Graf, divisionschef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, förklarar det ansträngda läget på barnkirurgen med att det förutom personalbristen just nu vårdas många barn på infektion och intensivvård, och att det är en tillfällig topp just nu.

Men Vårdförbundets ordförande Ingrid Frisk anser att anställningsstoppet är den stora boven i dramat. Det visserligen möjligt att på papperet bevilja dispens från stoppet, men att det enda som erbjuds är vikariat på som mest tre månader.

- Är det konstigt att det är svårt att hitta kompetent arbetskraft på såna villkor, frågar sig Ingrid Frisk.

Hon menar att Landstingspolitikerna nu måste ta ansvar för att de besparingar som görs stämmer överens med verkligheten.
-Annars har vi bara sett början på problemen, säger Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".