Elever rekryteras till brott på skolor

Så unga skolelever som i 12-årsåldern rekryteras till kriminell verksamhet på skolor i Stockholmsområdet, bland annat i Haninge. De yngre hotas av äldre elever att begå brott, och enligt polisen är sådan verksamhet ett återkommande problem.

Gymnasieläraren Amir Srebrenikovic har i en kandidatuppsats på Lärarhögskolan kartlagt hur rekryteringsarbetet går till.

- 15-åringar kan gå runt på skolan helt obemärkt och försöka rekrytera unga. Och det gör de antingen genom att försöka övertala dem, eller sätta igång en så kallad maktlek, säger han.

Amir Srebrenikovic märkte när han gjorde praktik på en skola i Stockholmsområdet att de yngre eleverna utnyttjades av äldre. De yngre var så kallade "flygare", och kunde till exempel pressas att stjäla för en äldre elev. Ett sätt att rekrytera de yngre var att de äldre satte igång slavleken, ett kortspel som slutar med att förloraren blir "slav" och vinnaren "boss".

Ofta var det kedjor, en 12-åring var "flygare" åt en 15-åring, som i sin tur hade en 17-åring ovanför sig, som i sin tur hade en 24-25-åring som "boss".

Också polisen i Haning har samma erfarenhet av att unga kriminella rekryteras på skolorna.

- Brottslingarna som ägnar sig åt att rekrytera personer till brott, de är ganska duktiga på att identifiera de här svagare personerna, och det är de som blir utsatta, säger Stefan Sjöström, gruppchef vid Haningepolisen.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".