Kronprinsessans bröllop

Rosa och blå blommor vid bröllopet

Rosa rosor, pioner, luktärter, syrener, hortensior, liljekonvaljer och brudslöja. Och så riddarsporrar i blå och vita nyanser. Svensk försommar har inspirerat till blomsterdekorationerna på och runt Stockholms slott på bröllopsdagen.

Vilda blommor har hämtats från Ockelbo och rhododendron från Sofiero slott i Helsingborg, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Dekorationerna är tänkta att "knyta samman furstliga traditioner och folkliga bröllopsseder" och fånga det nordiska midsommarljuset. En mild blå matta kommer att leda från Slottet till Storkyrkan.

Vid kyrktrappan ska björklövsklädda obelisker med ljusblå lobelia stå. Inne i kyrkan kläs tegelpelarna med sex meter höga blomsterpelare med blå och vita riddarsporrar. Trappan upp till altaret dekoreras med rosa sommarblommor. På altaret kommer rosa luktärter att stå och altarringen ska prydas med blå riddarsporrar.

På Logårdstrappan, dit brudparet anländer efter turen med kungaslupen Vasaorden, väntar en sju meter hög björklövsvirad äreport, vars form inspirerats av Storkyrkans orgel.

Skeppsbron i sin tur ska ha gjorts om till en böljande grön äng med rabatter i ljust rosa, blått, vitt och gult. På trappan upp till Logården ska 20 urnor med blomsterklot av blåklockor stå. Över balustraden på yttre Logårdstrappan kommer ett nytt kronkläde med kronprinsessparets monogram att hängas.

När brudparet avgivit sina löften i kyrkan ska det rullas ner och bli synligt från Skeppsbron. Ett 60-tal volontärer lade en sista hand vid arbetet med dekorationerna under natten till lördagen under ledning av hovets florist Claes Carlsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".