Kronprinsessans bröllop

Stockholm redo för bröllop

Silvret är putsat, klänningen är sydd, orgeln är stämd och Stockholm är pyntat. Efter mer än ett års förberedelser är den stora dagen här.

– Underbart att kärleken segrar, säger kronprinsessan Victorias gammelfaster Marianne Bernadotte inför bröllopet.

– Bröllopet är enbart något att glädjas åt. Det är dags för dem att gå in i nästa fas i livet.

Marianne Bernadotte talar med TT mindre än ett dygn innan det är dags för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling att säga ja till varandra. Själv ska hon fira dem i kyrkan och på bröllopsmiddagen och hon önskar att hennes man Sigvard Bernadotte, som avled 2002, hade fått vara med.

– Han var också så förtjust i henne. Kronprinsessan är förtroendeingivande, jordnära och självklar, säger hon.

Sigvard Bernadotte var son till Gustav VI Adolf. Han förlorade sin prinstitel när han gifte sig med en icke-kunglig tyska 1934. När han och Marianne vigdes 1961 var han redan känd som designprinsen. I den egenskapen kommer han på sätt och vis att vara med vid bröllopet. Detta eftersom den matta som brudparet går in i kyrkan på, i vapenhuset, är formgiven av honom. Originalet, skänkt av Gustav VI Adolf, stals för tio år sedan men hans maka har via donationer finansierat en nyvävd matta som nu är på plats.

– Underbart att det första de trampar på är något som Sigvard gjort, säger hon.

Från mattan till den blomstersmyckade kyrkan, de inrepeterade musikstyckena, den haussade klänningen, den avspärrade kortegevägen, den ännu hemliga middagsmenyn och det vackert dukade middagsbordet. Stockholm är så färdigt som det kan vara för bröllopet med stort B.

Ute på stan finns blå-gula blomsterdekorationer och toppiga restaurangtält, kravallstaketen är uppställda och storbildsskärmarna på plats för de många, många besökarna. Om inte vädergudarna är alltför onda väntar polisen att närmare 250 000 personer kommer att inta gatorna för att vifta med flaggor och försöka få en glimt av de nygifta efter kortegevägen.

Just vädret är väl det enda orosmolnet. Prognosmakarna kan inte enas om kronprinsessan kommer att få regn i brudkronan eller inte. Ska man lita till SMHI så kommer regnskurarna att avlösa varandra under hela vigseln men molnen kommer att spricka upp en aning till kortegen. Vädersajten klart.se och norska yr.no tror däremot på uppehållsväder hela dagen. Temperaturen lär landa på mellan 15 och 17 grader.

Och samtidigt som vi svenskar matas med bild efter bild på en glädjestrålande kronprinsessa som håller sin blivande man i handen vid olika fester så håller de två också på att förbereda sig för sin kanske viktigaste dag. Marianne Bernadotte, som har en nära relation till kronprinsessan, ger dem följande råd:

– Jag tänker på vad Hjalmar Söderberg skriver i Gertrud: Man skall inte vara ensam – och man ska inte vara många. Man skall vara två.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".