Huddinge

Masmoberget blir naturreservat

Naturreservatet Gömmaren i västra Huddinge ska utvidgas och även omfatta större delen av Masmoberget. Efter många och långa diskussioner mellan de som vill bygga bostäder och de som vill skydda naturen, väntas förslaget i dag fastställas i kommunstyrelsen.

– Vi vill skydda området för framtida generationer. Vi tycker att det är en väldigt fin och värdefull natur och det är viktigt i en storstadsnära kommun att ha tillgång till sådant som ger höjd livskvalité, säger Anti Avsan, (M), ordförande för moderaterna i Huddinge.

I den här för Huddinge laddade frågan är de borgerliga överens med både miljö- och vänsterpartister om att Masmoberget måste fredas från exploatering genom att införlivas i Gömmarens naturreservat.

Folkpartiet utlovade förvisso under förra valrörelsen att man skulle bygga bostäder där. Men i dag står man bakom förslaget, vilket upprör socialdemokratiska oppositionsrådet Ann-Marie Högberg.

– Det är ju ett svek mot de vallöften man ställde ut när man lovade att bygga bostäder där, säger oppositionsrådet Ann-Marie Högberg (S).

Socialdemokraterna är i dag ensamma motståndare till att utvidga reservatet.

– Vi tycker det är oerhört dumt att idag låsa upp för framtiden hur det här området ska användas. Väldigt fint område, säger oppositionsrådet Ann-Marie Högberg (S).

Att bygga eller inte bygga på Masmoberget är en fråga som har splittrat Huddingebor i decennier. Till exempel Lars-Åke och dottern Sara som rastar hunden i området.

– Att det ska bli mer naturvårdsområden är ju fint i och för sig men jag tycker man måste prioritera, det behövs mer bebyggelse i Masmo, säger Lars-Åke.

– Jag tycker tyvärr att vi tar lite för mycket av naturen. Det är bra att samhället utvecklas men samtidigt är det jätteviktigt att man får bevara naturen, säger Sara.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista