Åtal i härva med svarta lägenheter

En skattetjänsteman vid Skatteverket i Stockholm åtalades idag, misstänkt för inblandning i en omfattande handel med svarta lägenheter. Tjänstemannen har enligt åtalet tjänat över 400 000 kronor.

Den 35-årige skattetjänsteman åtalas för grovt tjänstefel och grovt mutbrott.

- Han har fattat felaktiga beslut i folkbokföringsfrågor och dessutom tagit betalt, säger kammaråklagare Per Nichols.

På uppdrag av två medåtalade svartmäklare ska tjänstemannen ha hjälpt ett hundratal bostadssökande till attraktiva förstahandskontrakt genom att ändra deras adresser i folkbokföringen.

Enligt åklagaren har tjänstemannen tagit 5 000 kronor för varje ändring han gjort, och på så sätt tjänat över 400 000 kronor.

Två andra personer som förmedlat de svarta hyreslägenheterna, alltså svartmäklare, har också åtalats.

Det är oerhört ovanligt att svarta lägenhetsaffärer hamnar i domstol. Leif Andersson, den kriminalkommissarie som utrett härvan, tror att en fällande skulle få en avskräckande effekt:

- Att folk tänker sig för innan de vågar köpa en hyresrätt för mycket pengar, de kanske inser att det inte är självklart att de kan få tillbaka pengarna, säger Leif Andersson till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".