STOCKHOLM

Beslut om Slussen väntas i fullmäktige

I eftermiddag väntas fullmäktige i Stockholms stad besluta om att genomföra ombyggnationen av Slussen - en fråga som debatterats i decennier ska därmed komma till vägs ände. Men Socialdemokraterna är kritiska till flera punkter i det liggande förslaget och meddelar att de vid ett eventuellt maktskifte kommer att riva upp delar av beslutet.

- Våra reservationer handlar om att vyerna måste behållas, bron behöver smalnas av något, det finns förutsättningar för det, men framför allt finns det en stor vilja från stockholmarna att göra det. Det gäller att vi ska bygga om Slussen, det står vi bakom, men vi står också bakom att vi måste hitta lösningar som accepteras och gillas av stockholmarna idag och i framtiden, säger Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd.

Moderaterna i Stockholm hade hoppats att i eftermiddag klubba förslaget om Slussens framtid en gång för alla. Finansborgarråd Sten Nordin anser att socialdemokraternas reservationer är ett svek mot stockholmarna.

- Jag tolkar det som att man precis som i fråga om Förbifarten håller på att lägga sig platt för sina samarbetspartier Miljöpartiet och Vänstern. Det tycker jag är väldigt olyckligt därför att vVi behöver fatta beslut om Slussen nu, säger han.

En central invändning hävdar alltså att den planerade bilbron mellan Slussen och Gamla stan är överdimensionerad.

En annan fråga gäller det estetiska. En del av notan på 8 miljarder, räknar alliansen med att få in genom att sälja och hyra ut mark vid Slussen för exploatering. Men Socialdemokraterna och Carin Jämtin ser en risk för att de vackra vyerna kommer att skymmas av nybyggen.

- Vi vill behålla vyn över Stockholms inlopp, vi vill också behålla vyn över Gamla stan. Därför har vi markerat i vår reservation att vi inte vill att man ska maximera exploateringsintäkterna, för vi vill helt enkelt behålla vyn, säger Carin Jämtin.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista