Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar lockas studera vidare med sommarhögskola

Ungdomar från studieovana miljöer ska lockas till högskolestudier genom en satsning på Södertörns högskola. Just nu går ett 40-tal ungdomar i sommarhögskola i Flemingsberg.

- Tanken är att de ska för det första inse att universitet är en plats där de kan vara. De kommer från miljöer där man inte studerat förut och för sådana barn och ungdomar är universitetet en främmande och säregen miljö som kan vara svår att närma sig, säger Kurt Wallbom, som är projektledare för sommarhögskolan.

Eleverna på årets sommarskola är mellan 12 och 14 år gamla och kommer från kommunerna Botkyrka och Huddinge. Under åtta dagar ska de genom en hel del experiment och andra kreativa läroprocesser inse att det kan vara kul att lära sig. 

Den store förebilden för årets skola är Leonardo Da Vinci.

- Da Vinci var vad vi syftar till. Han kunde ge sig på allting och han hade självförtroende i allting och dessutom kom Leonardo från väldigt fattiga omständigheter och från icke-studiemotiverad miljö, precis som våra elever, säger Kurt Wallbom.

En av ungdomarna som trivs på sommarskolan är Adel Abasova.

- Jag vill inte gå tillbaka till min gamla skola, ag vill bara vara här för alltid. Det är roligare här, stor skola, mycket datorer och sånt. Roligt, säger han.

Inspirationen till sommarskolan kommer från Skottland där man i Glasgow under 12 år erbjudit elever den här möjligheten. Resultaten därifrån är positiva med fler rekryteringar till högskolan bland elever som gått på den här typen av sommarskolor.

Det är viktigt att insatserna sker vid en tidig ålder för att det ska få effekt, menar Kurt Wallbom.

- Forskning har visat att man tar sina beslut om framtiden ganska tidigt för att man måste. Det svenska skolsystemet med sitt betygsystem som är ett urvalssystem tvingar ju fram att jag måste redan som 15-åring veta vad jag ska plugga.

Så ni sätter frön här?

- Ja! säger projektledare Kurt Wallbom.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".