Bombskadad journalist får ingen ersättning

Journalisten Peter Karlsson som idag lever under hemlig identitet efter att ha skadats svårt vid ett bombdåd i Nacka för nästan fem år sen har hittills inte kunnat få ersättning för de skador han ådrog sig. Polisen vägrar lämna ut förundersökningen till honom.

Peter Karlsson, som egentligen heter något annat, utsattes för attentatet sedan granskat nynazismen i Sverige. Han säger till Radio Stockholm att polisen hittills inte velat lämna ut den förundersökning han behöver för att få ersättning från försäkringsbolaget.

För att han ska kunna få ut försäkringspengar efter bomdådet 1999 krävs att han kan bevisa för försäkringsbolaget att bilen var i rörelse när den exploderade. För att styrka detta har Peter Karlsson begärt att ta del av förundersökningen om bomdådet. men både länspolisen och kammarrätten har avslagit hans begäran med motiveringen att den är belagd med sekretess.

Först när Peter Karlssons skadeståndskrav på försäkringsbolaget prövats av tingsrätten kommer Brottsoffermyndigheten att handlägga hans begäran om ersättning därifrån.

Nu har förundersökningen om bombdådet tagits upp igen, och enligt Peter Karlsson juridiska ombud, advokat Carl- Johan Vahlén, kommer det därför att ta ännu längre tid innan de kan får ta del av materialet - och när det kan bli fråga om ersättning från försäkringsbolaget är naturligtvis än mer osäkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".