Mijailovic inte psyksjuk - kan dömas till fängelse

Mijailo Mijailovic som erkänt att han dödat utrikesminister Anna Lindh är inte allvarligt psykiskt sjuk. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen som lämnades in till Stockholms tingsrätt idag.
Det innebär att Mijailo Mijailovic kan dömas till fängelse.

Mijailovic har blivit undersökt av ett team från Rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge under sex veckor. Undersökningen har av säkerhetsskäl skett på Kronobergshäktet.

Eftersom den rättspsykiatriska undersökningen visar att Mijailovic inte är allvarligt psykiskt sjuk kan han dömas till fängelse. Stockholms tingsrätt har redan funnit att han är skyldig, men inte beslutat om på påföljden.

Anna Lindh dödades på NK den 10 september 2003. Mijailo Mijalovic greps två veckor senare och han har erkänt knivattacken. Under rättegången berättade han att han hört en inre röst som uppmanade honom att attackera Anna Lindh.

Nu kommer rättegången att återupptas, enligt planerna på tisdag. Stockholms tingsrätt kan då besluta om att Socialstyrelsens rättsliga råd ska titta på den rättspsykiatriska undersökning, som en extra granskning.

Dom mot Mijailo Mijailovic är planerad till den 23 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".