Brottsanmälningarna ökar kraftigt i Sundbyberg

I Sundbybergs kommun ökar antalet anmälda brott mest i hela länet. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ökade de anmälda brotten med 21 procent i Sundbyberg från år 2002 till 2003.

Det gäller framför allt inbrott och stölder, men också klotter och narkotikabrott.

På närpolisen i Sundbyberg ser man inte nödvändigtvis det här som något negativt. Ökade insatser mot narkotikabrottslighet har bidragit till att de anmälningarna ökat med drygt femtio procent. Medias uppmärksammande av så kallade bluffakturor gjorde att bedrägerianmälningarna ökade markant. Och krafttag mot klotter från Connex och SL har bidragit till ökningen i statistiken för skadegörelse.

- Men det är ju inte bra att vi toppar statistiken, säger Mikael Hanell, närpolischef i Sundbyberg, till Radio Stockholm.

Hur mycket som faktiskt beror på att brotten ökat är oklart. Men när det gäller den vanligaste typen av brott tyder det mesta på en faktisk ökning, det gäller olika typer av stöld och inbrott, inte minst i bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".