Revisorskritik mot Familjebostäder

Det kommunägda bostadsbolaget Familjebostäder i Stockholm har under flera år misskött en stor fastighet med hyreslägenheter i Stockholms City. Det konstaterar Stockholms stads revisionskontor i en rapport i dag.

Till exempel har hyresgäster har fått vänta i upp till ett år innan fuktskador har lagats och Familjebostäder har flera gånger struntat i förelägganden från Miljöförvaltningen.

Revisorerna i Stockholms stad, som granskat Familjebostäders förvaltning av fastigheten, anser att bristerna varit så stora att Familejbostäder inte längre borde få förvalta fastigheten.

- Det känns som om vi får lite upprättelse när revisionskontoret konstaterar det här, säger Göte Lindfors som är ordförande i den hyresförening som hyresgästerna i fastigheten har skapat.

Den stora fastigheten från 1913 med tre olika adresser ligger i hörnet av Olof Palmes Gata och Drottningsgatan, precis vid Norra Latin. Familjebostäder har förvaltat sen slutet av 70-talet, men inga störra arbeten har gjorts, stammarna är till exempel orginal.

Hyresgästerna och Familjebostäder har tvistat i många år - Familjebostäder vill totalrenovera hela fastigheten, något som hyresgästerna motsätter sig kraftigt eftersom det skulle innebära nästan en fördubbling av hyran.

Hans Pettersson, VD för Familebostäder, tycker att en del av revisorernas kritik är berättigad:
- Man kan säga att vi varit lite dumsnåla, säger Pettersson till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".