STOCKHOLM

Brist på offentliga toaletter i stan

Bristen på offentliga toaletter är en glädjedödare för många turister som uppsöker huvudstaden under sommaren, det säger flera auktoriserade guider som Radio Stockholm pratat med.

Kjell Rindar och Mattias Denk arbetar med tyskspråkiga grupper i Gamla stan och är båda kritiska.

- Det är ett ständigt problem för oss guider och för turisterna och gör att många turister får se Stockholm med naturbehov som inte är tillfredsställda och det är inte roligt att se en stad på det sättet, säger Kjell Rindar.

Han får medhåll av Mattias Denk.

- I regel när man kommer då och har varit ute i tre timmar och kört omkring, när man kommer till vaktavlösningen, då är det första de frågar vart man kan gå.

Ja, vart kan man gå? Den enda sevärdhet som Mattias och Kjell berömmer är Stockholms stadshus, där tillgången på toaletter är god. Fjällgatan med 3000 besökare dagligen har en offentlig toalett, Riddarholmen har två. Och då måste man ha en 5-krona till hands, vilket många kryssningsturister inte hunnit växla till sig.

Ann-Charlotte Jönsson, presschef på Stockholm Visitors Board medger att toaletterna kunde vara fler, men håller inte med om att bristen är så stor.

- Jag tror att man måste se till vad som är nödvändigt och vad som är rimligt, och då tycker jag ändå att två offentliga toaletter på en plats där man befinner sig några minuter är väldigt bra.

En annan inrättning som splittrar guiderna och Stockholm visitors board i synen på naturbehov, är den nya turistinformationen som i september öppnar på Vasagatan där inga toaletter är planerade.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se