Astrid Lindgren död

Sveriges mest älskade författare Astrid Lindgren har avlidit. Hon blev 94 år. Hon avled stilla i sitt hem i Stockholm efter en tids sjukdom.
Astrid Lindgren led sedan någon månad av en allvarlig virusinfektion som tog allt mer på hennes krafter, säger hennes dotter Karin Nyman till TT. Astrid Lindgren föddes i Vimmerby den 14 november 1907, föräldrarna var lantbrukaren Samuel August Ericsson och Hanna, född Jonsson. 1931 gifte hon sig med direktör Sture Lindgren. - Astrid Lindgrens böcker är alltid utlånade, säger Gunlög Raihle, chef för Stockholms stadsbiblioteks barn- och ungdomsavdelning. Lindgren låg i topp också på utlåningslistan för 2001. Hennes Känner du Pippi Långstrump, utgiven 1947, ligger på första plats. Den slog ut moderna storheter som Harry Potter och moderna klassiker som Alfons bland stockholmarna. - Hon kommer alltid att höra till dem som fortfarande läses, säger Raihle. - Hon har haft en otrolig betydelse för alla i åldrarna 3-99 år. Hon har betytt enormt mycket för läsningen för alla barn. Hon träffar alltid rätt. Ilon Wikland har illustrerat en lång rad av Astrid Lindgrens böcker, med början med Mio min Mio 1952. - Hon har betytt enormt mycket för mig, vi arbetade tillsammans i över 40 år. Hon var fantastisk att arbeta med. Hon lämnade stor frihet för mig att arbeta som jag ville, hon trodde verkligen på mig, säger Ilon Wikland. - Det är bara att konstatera att det är en för förlaget otroligt viktig person som har gått bort, säger Suzanne Öhman-Sundén som är förlagschef hos Rabén & Sjögren, det förlag som under alla år utgivit Astrid Lindgrens böcker. - Hon byggde i mångt och mycket upp en modern barnboksverksamhet. Hon var en pionjär som gav barnboken en skjuts in i den tid, där den är nu. Hennes insatser har varit ovärderliga, både de hon gjorde här och det hon uträttade i sitt fantastiska författarskap, konstaterar Suzanne Öhman-Sundén. - Astrid Lindgrens böcker gjorde revolution. De innebar en vändpunkt för barnbokslitteraturen, även i Frankrike, konstaterar Francoise Bigot-Orfini, på bokförlaget Hachette som gett ut sex av Astrid Lindgrens böcker i Frankrike. Största succén har varit Pippi Långstrump, men förlaget har även gett ut Ronja Rövardotter och ett par av Emilböckerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".