Implantat betalas av föräldrar till döva barn

Föräldrar till döva barn måste betala för att deras barn ska få implantat som gör att barnen kan höra på båda öronen.

Eva Karltorp, överläkare och chef för implantatverksamheten i Stockholm, anser att operationerna är medicinskt motiverade men ändå måste föräldrarna betala.

Det handlar om de barn som föds döva. För att barnen ska kunna börja höra får dom ett så kallat cochlea-implantat inopererat, en slags avancerad hörapparat.

En liten mikrofon bakom örat fångar upp ljud som omvandlas till elektriska impulser som sen skickas vidare in till hörselnerven och barnet uppfattar då ljudet.

Landstinget bekostar implantatet på ena örat, men ska barnen kunna höra på båda öronen står landstinget för själva operationen men föräldrarna måste bekosta den tekniska utrustningen en kostnad på cirka hundra tusen kronor.

Landstinget får inte ta betalt för själva vården men för den tekniska utrustningen säger sektionschefen Eva Karltorp till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista