Fritidsbåtar släpper ut olja

Hittills i år har det kommit 99 rapporter om oljeutsläpp till Kustbevakningens östra region där Stockholms län ingår. Förr var det stora fartyg som var boven. Men nu står ofta fritidsbåtar för utsläppen. Det handlar om mindre utsläpp.

– Det är naturligtvis inte ok att släppa ut överhuvud taget. Vi ska ha nolltolerans när det gäller olja i vatten. Olja är en förorening, det är en petroleum produkt. Om man tittar på friluftslivet vem vill bada i ett oljigt vatten eller olja på stränder? Sedan har oljan också negativa effekter på djurlivet, säger Kenneth Hedström, ansvarig för brottsutredningen på Kustbevakningen.

För över åtta år sen låg oftast stora fartyg bakom oljeutsläppen. Trots att de visste att det var dåligt, spolade företag ur sina tankar till havs för att göra sig av med oljeförorenat vatten och därmed slippa betala hamnar för att ta hand om det smutsiga vattnet. Men det har nu nästintill upphört.

Nu handlar det oftast om olyckshändelser och bristande tillsyn hos båtägare, säger Kenneth Hedström

– Låt en granne gå och kolla båten när den ligger vid bryggan i det fall man är bortrest under en längre period. Det är just den typen av åtgärden som kan förhindra då att man får dels en bränsleutstläpp och eventuellt i värsta fall även en sjunkning av båten när det börjar ta in vatten, säger Kenneth Hedström, ansvarig för brottsutredningen på Kustbevakningen.

Lars Andrén har ägt en båt i tre år. Han tror att utsläppen beror på vissa typer av motorer.

- Man måste ta bort tvåtaktsmotorerna som går på oljeblandad bensin. Det är dem som släpper ut olja, säger Lars Andrén.

Är det viktigt för dig att inte spilla olja?

- Ja, man ska vara rädd om miljön, säger båtägaren Lars Andrén.

Jeanina Santiago
jeanina.santiago@sr.se