Församling bröt mot LAS-regler

Botkyrka församling döms av Södertörns tingsrätt att betala skadestånd till en trädgårdsmästare som inte fick företräde till återanställning som kyrkogårdsarbetare.

Mannen hade varit säsongsanställd som kyrkogårdsarbetare vid Botkyrka församling 2006 och 2007 - men blev inte kontaktad för anställning säsongen därpå. Det trots att församlingen utannonserade säsongsjobb med start i april 2008.
Nu döms Botkyrka församling till att betala drygt 128 000 kronor i skadestånd till mannen, plus hans rättegångskostnader på närmare 67 000 kronor. Enligt Södertörns tingsrätt så hade mannen företrädesrätt.
Visserligen fick han jobba på kyrkogården mellan juni och augusti, men först efter att han själv kontaktat församlingen. Säsongsjobben utannonserades med start från april.
Församlingen har hävdat att mannen inte kunde anställas eftersom han saknar B-körkort. Men tingsrätten menar att de var skyldiga att erbjuda honom anställning från 7 april eftersom han hade företrädesrätt. Även om han inte hade körkort så hade han tillräckliga kvalifikationer. Dessutom hade församlingen redan i april anställt andra personer som saknade B-körkort, resonerar tingsrätten.

Reporter Per Sandström
per.sandstrom@.sr.se