Stockholms tingsrätt överväger flytt

Stockholms tingsrätt hotar att lämna Rådhuset på Kungsholmen och flytta hela verksamheten till närbelägna Kvarteret Klamparen på Fleminggatan om Rådhuset inte får byggas ut och anpassas till en modern domstolsverksamhet.

I så fall kommer Rådhuset att stå tomt.

Rådhuset byggdes för nästan hundra år sedan för tingsrättens verksamhet.

Men när Stockholms tingsrätt vuxit kan huset inte rymma hela verksamheten. Därför finns tingsrätten idag i två fastigheter på Kungsholmen.

Men det kommer att bli en omorganisation inom tingsrätten år 2006. Antalet anställda kommer då att halveras. Därför behövs bara en fastighet.

För lagmannen Lena Berke finns det inget bättre val än att stanna kvar i Rådhuset, men då behöver huset byggas om och anpassas till en modern domstolsverksamhet.

Men Rådhusets ägare, fastighetsbolaget Vasakronan, är inte det minsta oroad för att tingsrätten ska lämna fastigheten.

Bengt Möller, informationsdirektör på Vasakronan, säger till Radio Stockholm att målet är att finna en lösning för tingsrätten.

Det finns enligt honom fyra alternativ för om- och tillbyggnad, och ett par av dem kommer att omarbetas så att de passar in i omgivningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".