(S) kräver fortsatt högskolebehörighet

Oppositionen i Stockholms stadshus är starkt kritisk till att yrkesprogram på gymnasiet, som till exempel bygg, el och frisör, inte ska ge högskolebehörighet så som den borgerliga majoriteten vill om de vinner valet i höst.

-- Jag tycker att det är ett enormt misstag, enormt misstag. Om det blir verklighet så riskerar några generationer av stockholmsungdomar att få lida av det, säger Roger Mogert , socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm.

– Jag tycker definitivt att vi ska ha gymnasieutbildningar som ger högskolebehörighet. Det behöver man som bilmeck eller hårfrisörska också, säger han.

Den borgerliga majoriteten vill att yrkesprogram inte ska ge högskolebehörighet. Men om eleverna vill ska dom kunna läsa in de ämnen som behövs, antingen under studietiden, eller senare på komvux.

Amanda, 17 år som läser på naturprogrammet, tycker inte alls att det borgerliga förslaget är så tokigt.

– Jag tycker det låter väldigt bra att folk får koncentrera sig på det de vill läsa. Så kan man välja själv ifall man vill och läsa vidare senare, säger Amanda.

Tomas Ekström, arbetar som yrkeslärare på byggprogrammet på fristående gymnasiet Yrkesplugget i Bromma. Han är kluven inför det borgerliga förslaget att yrkesutbildningar inte ska ge högskolebehörighet.

-- Att ta bort möjligheten för några att studera känns ju inte riktigt 2010. Men samtidigt, den erfarenheten jag har när jag har jobbat åtta år inom skolan är att många tar ändå inte chansen. Alltså det är resurser som rinner iväg, säger Tomas Ekström.

Han tror att elever som han har som tycker att skolan är tuff skulle kunna uppskatta det nya systemet. Men han ser också risker med förslaget.

–- Jag har suttit många gånger och de säger Tomas jag orkar fan inte gå dit. Jag fattar ingenting, och det är ytterligare ett misslyckande. De kan nog vara vinnare, säger Tomas Ekström.

–- Förlorare blir ju de som har fantastiska lärare som möter dem på gymnasiet som kan väcka lusten, som kan väcka kunskapen. Som verkligen kan få eleven att lyfta sig. De tappar ju sin möjlighet, säger han.

–- Att ta bort möjligheten för vissa människor, även om jag vet att de inte tar den, så känns det ändå som ett steg bakåt, säger Tomas Ekström.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se