Förslag om sexualombudsman

Yrkesföreningen ISIS som arbetar mot sexuella övergrepp på barn vill införa en sexualombudsman. Syftet är att stärka skyddet för barn som utsätts för sexövergrepp.

-Tanken är att skapa en myndighet som får en tillsynsmöjlighet, en laglig möjlighet att ingripa, säger kansliåklagare Ingela Hessius, som är med i ISIS.

Sexualombudsmannen skulle kunna gripa in mer än vad Barnombudsmannen, BO, kan göra.

Yrkesföreningen ISIS är en förening för personer som i sitt yrke kommer i kontakt med sexuella övergrepp, särskilt när det gäller barn. Medlemmarna är socialtjänstemän, poliser, jurister, terapeuter och sjukvårdspersonal. Syftet är att förbättra det svenska samhällets förmåga att upptäcka och hantera de sexuella övergreppen.

Det saknas samsyn, kunskap och rutiner på myndigheterna och hos yrkesmännen, menar ISIS. Därför kräver föreningen att kunskap om sexuella övergrepp införs i utbildningen till alla yrken som leder till jobb där man kan komma i kontakt med problemet. Alla ska känna till sin skyldighet att anmäla misstanke om övergrepp.

Men för att yrkesmännens arbete ska fungera krävs alltså en sexualombudsman, en myndighet med tillsynsansvar, menar kansliåklagare Ingela Hessius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".