Stora hyresförändringar föreslagna i Botkyrka

Det kan bli stora förändringar i hyran för vissa av Botkyrkabyggens hyresgäster i Botkyrka. Vissa får hyran höjd med runt 20 procent, andra får en lika stor sänkning.

Den preliminära uppgörelse som finns mellan det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen bygger på en undersökning om hur hyresgästerna själva värderar sitt boende.

Britt-Marie Häring på Hyresgästföreningen har varit med och förhandlat fram förslaget:
- I de områden där man inte är beredd att betala så höga hyror måste man anpassa hyrorna så att folk är beredda på att bo kvar där och flytta dit, säger hon till Radio Stockholm.

Om förslaget blir verklighet kommer hyran att sänkas för många boende i miljonprogramsområde som Fittja, Norsborg och Alby. För vissa hyresgäster handlar det om sänkningar på sammanlagt 20 procent.

I andra områden som exempelvis Tullinge, Segersjö kan boende få kan få hyran höjd i motsvarande grad.

Britt Sandström i Segersjö är en av dom som risker att få höjd hyra:
- Jag tycker det är en orättvis fördelning med tanke på att det område jag bor i är så pass gammalt, säger Britt Sandström till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".