Haninge

Kraftig brand i Haninge - en skadad

En 41-årig man skadades i en storbrand i en industrilokal i Haninge på fredagen. I byggnaden förvaras gasflaskor och explosionsrisken är fortsatt hög. Tidigast på söndag tros branden vara helt släckt.

-Vi har lyckats begränsa branden så det är bara en liten del av byggnaden som brinner. En prognos är att det kommer att brinna fram till natten mot söndagen. Det är fortfarande farligt i och med de flaskor som kan explodera, sade Anders Edstam, vice brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund, till TT, vid 20-tiden på kvällen.

Branden startade strax före fyratiden på eftermiddagen ute i en industrilokal på Allévägen i Tungelsta i södra Stockholm. Byggnaden blev snabbt övertänd och polis och ett 40-tal brandmän kämpade med att få bukt med elden.

Fem villor evakuerades och under kvällen fruktade brandkåren att man skulle bli tvungen att utrymma ytterligare 100 bostäder i ett närliggande villaområde. Men branden kunde bekämpas från den del av byggnaden som var oskadd.

-Nu jobbar vi med att rädda inventarier. Det finns en del värdefulla veteranbilar som vi hoppas kunna få ut, sade Edstam.

En man skadades när branden utbröt och fördes med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

-Han är vid medvetande och fick skador i ansiktet, på händerna och ena knäet, säger Christina Johansson, pressansvarig på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Brandmännens arbete försvårades eftersom explosionsrisken var hög. Kvar i byggnaden finns flaskor med acetylengas eller svetsgas och gasol.

Enligt Edstam kommer området att bevakas fram till söndag morgon.

-Vi har plockat ut en del av flaskorna men det finns många vi inte kommer åt eftersom det är för farligt att gå in där. Gasolflaskorna brinner bara upp, men acetylengas kan explodera, säger han.

TT