Dyrt vatten

Det skiljer tiotusentals kronor mellan grannar när kommuner väljer att tvångsansluta fastighetsägare till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Det beroende på att vissa kommuner valt att ta betalt beroende på tomtens storlek. När exempelvis ett område i Furusund i Norrtälje kommun nu tvångsansluts till det kommunala nätet skiljer det 60 000 mellan två grannar
I går kunde vi berätta att det skiljer hundratusentals kronor beroende på i vilken kommun man bor - men kostnaden varierar också kraftigt grannar emellan - det beroende på att vissa kommuner valt att ta betalt beroende på tomtens storlek. I det aktuella området skiljer det 60 000 kronor mellan två fastigheter. Den ena fastighetsägaren får betala 173 000 kronor för sin anslutning - medan granne kommer undan med 115 000 kronor Det är upp till varje kommun att själv avgöra hur mycket varje fastighetsägare ska betala. Och en av dom olika varianter som kommunerna kan använda sig av är den så kallade tomtyteavgiften - det vill säga en fastighetsägare med en stor tomt måste betala betydligt mer än den som äger en mindre tomt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".