Stockholms stad gick plus 2003

Stockholms stad gick 105 miljoner kronor plus förra året.
Det visar bokslutet som nu är klart.
Det är framför allt stadsdelarnas ekonomi som har blivit bättre. Men socialbidragen kostade betydligt mer än beräknat, och Stockholms socialdemokratiska finansborgarråd, Annika Billström är bekymrad.

-Därför måste vi göra ytterligare starka insatser det här året, så att fler stockholmare kommer ut i jobb, säger Annika Billström.

Det här är den röd-gröna majoritetens första bokslut sedan makttillträdet 2002.  Och  det är svarta siffror som visas upp.

Men eftersom den här majoriteten - till skillnad från den borgerliga - inte har gjort några stora utförsäljningar - blir överskottet inte mer än 105 miljoner kronor.

Skattehöjningen på 50 öre gav 700 miljoner, pengar som till stor del har gått till satsningar på unga och i skolan.

Men nu räcker det, 2 kronor och 45 öre i sammanlagd höjning edan maktskiftet 2002 räcker , säger Annika Billström, som förutspår ett kärvt år rent ekonomiskt.

Stadsdelsnämnderna gick alltså med plus efter ett stort minus 2002. Men kostnaden för socialbidragen blev 136 miljoner dyare än vad det var budgeterat för 2003.

Dessutom ökar arbetslösheten; 3,7 % av stockholmarna är arbetslösa och den utvecklingen måste hejdas, bland annat genom att Stockholms stad anställer fler personer säger Annika Billström.

Moderaterna i Stockholms stadhus tycker å sin sida att den röd-gröna majoriteten slösar med pengar, och är oroade för ett underskott redan i år.

Men Annika Billström tror att Stockholms ekonomi tar fart i höst och att skatteintäkterna därmed kommer att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".