Krögare startar kampanj mot knark

Kampen mot knarket på krogen i Stockholm blir hårdare.
I morgon dras en ny kampanj igång där 17 av Stockholms innekrogar kräver nolltolerans.

Nu i helgen gjorde polisen en stor räd på 35 krogar på södermalm och norrmalm. 43 personer greps och rapporterades för narkotikainnehav.

Men satsningen mot langning och användning kan medföra att våldet på krogen ökar, befarar Patrick Ungsäter, chef för Stockholmspolisen krogkommission.

-Den erfarenheten har vi från tidigare när polisen började jobba mer aktivt mot droger inne på krogarna i mitten av 1990-talet, då såg vi de här tendenserna, att poliser och i viss mån ordningsvakter utsattes för ökat våld. 

Men han poängterar också att polisen numera har specialutbildade poliser för att kunna arbeta mot narkotika i krogvärlden.

Krögaren Lennart Karlsson från Baldakinergruppen är ordförande i Föreningen krogar mot knark. Han säger att de krogar som deltar, inte kommer att släppa in personer som är påverkade av narkotika.  Vakterna har utbildats för att se symtom på narkotikapåverkan. I vissa fall kan de även gripa narkotikapåverkade personer och tillkalla polisen.

Även när det gäller personal gäller nolltolerans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".