Mijailovic dömd till livstids fängelse för mord

Mijailo Mijailovic som erkänt att han dödade förre utrikesministern Anna Lindh, dömdes i dag av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mord.

Mijailovic ska också betala skadestånd på 50 000 vardera till Anna Lindhs make och dom båda barnen.

Tingrätten anser att det är ställt utom rimligt tvivel att uppsåtet var att döda Anna Lindh.

Mijailovic har under rättegången sagt att han inte hade uppsåt att döda, och att han har styrts av en inre röst som sa till honom att angripa Anna Lindh.

Tingsrätten menar att Mijailovic inte är trovärdig och uppgiften om att han styrts av en inre röst måste lämnas helt utan avseende.

Tingrätten tror inte heller att det var en impulshandling, Mijailovic har sagt att han såg Anna Lindh första gången alldeles innan dådet. Men enligt tingsrätten har han observerat Anna Lindh under sin rundvandring på NK och då haft tid att planera angreppet på henne.

Adviokat Peter Althin säger att han inte är överraskad över livstidsdomen men att han och hans klient ännu inte bestämt om de ska överklaga till hovrätten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista