Myndigheter ska försöka sätta stopp för kabelbränning vid Järvafältet

Nu har myndigheter gått samman med privata aktörer för att få stopp på kabelbränningen vid Järvafältet. Naturområdet i nordvästra stockholmsområdet används av personer som eldar bort plasten från kablar och sen säljer kopparen vidare.

Pia Ekström, miljöhandläggare vid Sundbybergs stad, som arbetar med ”Projekt Hindra Kabelbränning” säger till Radio Stockholm att det rör sig om en verksamhet som sker utanför lagens råmäkren. Det handlar om individer som behöver samla ihop pengar till livets nödtorft, säger Ekström.

Tillsammans med kollegor i Solna, polis, räddningstjänst, åklagarmyndighet och markägare försöker hon sätta stopp för den olagliga eldningen som sker på olika håll på Järvafältet.

Ökad bevakning är en åtgärd som testas. Med i projektet finns också Solna-Sundbybergs brukshundsklubb som har verksamhet i naturområdet. Brukshundsklubbens medlemmar ser ofta konsekvenserna av eldningen, skräp och koppartrådar ses som en fara för hundarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".