Ekerö

Inbrott på Kina slott

Någon eller några bröt sig in på Kina slott i Drottningholm i Ekerö i natt. Vad som stulits var inte känt på morgonen, men enligt polisen rör det sig om grov stöld.

– De tog sig in och slog sönder ett antal montrar och tog föremål där ur, exakt vad är vet vi inte ännu, säger Västerportspolisens informatör Diana Sundin.

Slottet, som står med på Unescos världsarvslista, övervakas regelbundet av vakter. Ändå lyckades tjuvarna ta sig in, genom att krossa glasdörrar på baksidan av slottet.

Polisen larmades vid tvåtiden, men inbrottet gick fort.

– Vaktstyrkan har precis passerat när larmet går. Under tiden har vaktstyrkan hunnit en bit bort, men när de får larmet vänder dem. De är tillbaka sex minuter efter larmet och inbrottstjuvarna är då borta.

Kina slott byggades på 1700-talet och ligger på Drottningholm, i närheten av slottet där kungaparet bor.

Trots att det finns en rad värdefulla kinesiska föremål på slottet – som porslin och figuriner – har det aldrig blivit utsatt för inbrott tidigare.

– Det har aldrig varit inbrott på Kina slott tidigare vad vi känner till. Antingen har de vetat vad de var ute efter, vilket jag håller för troligast, eller också är det några som bara gått in och tyckt att det här var väl fint.

Polisens tekniker var på morgon på plats för att säkra spår, först därefter kan personalen på Kina slott gå igenom vad som stulits.

Det är troligen inte vilka som helst som ligger bakom inbrottet, säger Diana Sundin på Västerortspolisen.

– Spontant är ju det är inte någonting som direkt går att sälja på Blocket. Är det vanliga tjuvar som har gått in och tagit det här så får de väldigt svårt att göra sig av med det. I min lilla polisvärld så är det ett beställningsjobb, säger hon.

Med hjälp av hundpatruller har polisen hittat den misstänkte flyktmopeden slängd vid vattnet intill en brygga. Men där tar spåren slut, och polisen tror att tjuvarna kan ha försvunnit med båt.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Fakta: Kina slott

Det ursprungliga kinesiska lustslottet Kina slott byggdes 1753 som en födelsedagspresent till drottning Lovisa Ulrika.

Träpaviljongen ersattes på 1760-talet av en mer varaktig byggnad som ritades av Carl Fredrik Adelcrantz.

Slottet innehåller ett av de främsta exemplen på europeisk rokokoinredning med kineserier.

Samlingen av kinesiska lerfigurer, porslinsurnor, lackmöbler och andra konstföremål är öppen för allmänheten under sommarhalvåret.

Kina slott står med på Unescos världsarvslista, tillsammans med hela slottsanläggningen på Drottningholm.

Källa: Det kungliga hovets hemsida samt Riksantikvarieämbetet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista