Astra Zeneca betalar miljardskadestånd

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca, med verksamhet i bland annat Södertälje, kommer att betala skadestånd till cirka 17 500 personer i USA, som haft klagomål på ett läkemedel.

Överenskommelsen är billig för att vara en läkemedelsprocess i USA, enligt Johan Unnérus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank.

– Siffrorna som har varit aktuella här, 9 000 till 10 000 dollar per fall, indikerar att man tyckte att det var ganska låg sannolikhet att man skulle förlora en rättegång. Summan är inte så stor i sitt sammanhang, säger han.

Det storsäljande läkemedlet Seroquel, som under 2009 sålde för omkring 35 miljarder kronor världen över, har under flera år varit föremål för skadeståndsprocesser i USA. Preparatet har satts i samband med en ökad risk för diabetes.

Totalt har 22 000 personer stämt Astra Zeneca, men efter att omkring 2 900 stämningar avfärdats har Astra Zeneca nu alltså gått med på att betala skadestånd till återstående omkring 17 500 personer.

– Medlingsmannen har bett oss att göra en överenskommelse kring de återstående 17 500. Vi har kommit fram till en uppgörelse i de finansiella delarna. Men det är fortfarande vissa detaljer som kvarstår när det gäller de icke-finansiella delarna, så helt klart är det inte. Men det är ett steg på vägen, säger Ann-Leena Mikiver, som är presschef på Astra Zeneca.

Varför gör man den här typen av förlikning?

– Vi är fortfarande övertygade om att Seroquel är ett mycket viktigt läkemedel men samtidigt ser vi också att vi måste titta på hela bilden. Att fortsätta med en långdragen rättstvist i USA kostar mycket pengar och vi tror inte att de som investerar i vårt företag ser något värde i att vi är inne i långa förhandlingar under många år.

Per den 30 juni i år hade Astra Zeneca inte gjort några reservationer för de närmare en och en halv miljard kronor som man nu ska betala i skadestånd.

Vinstprognosen för 2010 ligger kvar och när man ska sätta av pengarna kan Ann-Leena Mikiver inte svara på.

– Det kommer vi tillbaka till när allt är klart. Det är lite för tidigt ställt.

Kan det bli frågan om mer pengar?

– Det kan jag inte gå in på, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca.

Christina Zander, Ekot
christina.zander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista