Äldre stängs ute från blodgivning

Trots att det råder brist på blodgivare i Stockholm just nu, så får inte alla som vill ge blod göra det. Stockholms blodcentraler har nämligen valt att tolka Socialstyrelsens regler lite extra hårt.

62-åriga Mari Källman fick blankt nej när hon skulle lämna blod.

– Jag går och lämnar blod och står i receptionen och när hon får veta hur gammal jag är så säger hon att "du är för gammal" och jag har precis fyllt 62. Fullt frisk och har varit blodgivare tidigare, lider inte av några kända sjukdomar.

Och nu är det blodbrist i Stockholm i semestertider?

– Ja, varje morgon hör jag att det jag har vill de verkligen ha och så vill ingen ha det.

Enligt de regler som blodcentralerna ska följa från Socialstyrelsen, så ska nya blodgivare vara mellan 18 och 60 år, väga mer än 50 kilo och känna sig fullt frisk. Men när Radio Stockholm pratar med Socialstyrelsen får vi veta att även personer över 60 ska kunna lämna blod om de fått en läkarbedömning.

Men så fungerar det inte vid blodcentralen i Stockholm, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen.

– Vi är den största blodcentralen i landet och det finns inte resurser för läkarbedömning varje gång.

Men det är ju blodbrist i Stockholm, vill ni inte ha friska människors blod?

– Naturligtvis vill vi ha friska människors blod, men tyvärr är det så att det är regler som vi har att följa och blodcentralen är en mellanhand mellan Socialstyrelsen och patienten och det är patientens bästa vi måste sätta i fokus.

Men det resonemanget håller inte Mari Källman med om.

– Om jag skulle behöva blod så skulle jag bli väldigt upprörd och ledsen om det fanns blodgivare, men de är för gamla. Jag tycker argumentet för att jag inte får ge blod är bara min ålder och man har inte ens tittat på om jag ser frisk ut.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista