Hyreskonflikt

Ica stämmer fastighetsbolaget Boultbee

Det brittiska fastighetsbolaget Boultbee, som äger många köpcentrum runtom i Stockholms län, har fått stark kritik av handlare som hyr affärslokaler av dem. Nu stäms bolaget av en av de största kunderna, Ica.

Ulf Holmström är Ica-handlare vid Skanstull i Stockholm.

– Boultbee är absolut den värsta hyresvärd som jag har varit med om under 35 år som Ica-handlare, säger Ulf Holmström.

Kritiken mot Boultbee går bland annat ut på att företaget tar betalt av handlarna för gemensam service och underhåll, utan att exakt tala om vad pengarna går till. Fakturorna kan vara väldigt höga och dessutom komma flera år i efterhand, vilket skapar stora problem för handlarna .

– Det finns företag här i Ringen centrum som har fått extradebiteringar på 150 000 - 200 000 kronor, som ibland kanske till och med är mera än vad de har fått ihop i resultat i sin verksamhet. Det är för jävligt, säger Ulf Holmström.

Två dagar före julafton i fjol fick en Ica-handlare i Stockholm en extradebitering på drygt en miljon kronor för 2008. Det har lett till att Ica nu centralt har lämnat in en stämningsanökan mot Boultbee som ska fungera som pilotfall i liknande ärenden.

Simon Husking är vd för det helägda dotterbolag till Boultbee som sköter affärerna i Sverige. Han medger att företaget tidigare har gjort misstag. Han säger till Ekot att hyregästerna snart ska få se rejäla förbättringar när det gäller de ospecificerade avgifterna.

– Vi gör inte alltid allting rätt. Men vi håller på att förbättra den standarden, säger Simon Husking.

Oskar Schönning

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista