Upplands-Bro

Var femte har lämnat Livgardet

Stora avhopp har drabbat Livgardet i Kungsängen sedan värnplikten avskaffades. Tjugo procent av rekryterna har valt att avsluta sin utbildning i förtid. Det har gjort att Livgardet nu befinner sig på bristningsgränsen för att klara sina uppgifter.

På livgardets förläggning i Kungsängen drillas just nu tjejer och killar som på sätt och vis är helt unika. När de ryckte in i början av juni var de fortfarande skyldiga, enligt lag, att försvara kung och fosterland.

En månad senare, den första juli, införde politikerna yrkesarmé. Rekryterna hamnade då mellan två system – de är varken värnpliktiga eller proffsoldater, utan frivilliga som kan hoppa av när de vill.

Och det har 85 personer, eller var femte frivillig soldat på livgardet, valt att göra. En av dem är 20-åriga Lovisa Johnsson från Värnamo.

– Det var det att jag fick ett jobb som hade ett bättre erbjudande. Och sedan kom jag in på en skola utanför Stockholm så jag ska börja läsa religion nu till hösten, säger Lovisa Johnsson.

Det är särskilt livgardet som har drabbats av avhopp eftersom deras rekryter ryckte in i juni – alltså bara en månad innan riksdagen avskaffade värnplikten.

Major Niklas Erwall, chef för militärpolisenheten vid livgardet, tycker att det gått för fort och att tidpunkten var illa vald.

– Det ställde ju till det. Min personliga uppfattning är att man skulle väntat litet grand och fasat ur värnplikten under lite lugnare former. Men nu är det som det är, och vi hanterar uppgifterna därefter.

Men klarar ni av de uppgifterna ni har?

– Ja, för närvarande kan vi göra det. Om vi inte får fler avhopp, och det tror vi inte att vi får, säger Niklas Erwall.

För de som valt att stanna kvar betyder avhoppen en tyngre arbetsbelastning. Lovisa Johnsson säger att hon har vissa samvetskval när hon tänker på kompisarna på pass där utanför slottet i Stockholm.

– Det känner man verkligen att ska man verkligen gå. Det blir ju en tyngre arbetsbörda för de som är kvar, säger hon.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista