Stockholmsregionen sårbar för terrordåd

Stockholm skulle ha svårt att klara följderna av ett terrordåd liknande det som inträffade i Madrid i Spanien för två veckor sedan.
Det slutsatsen drar Krisberedskapsmyndigheten KBM efter att gjort en snabbstudie av ett eventuellt attentat.

Den 11 mars drabbades Madrid av en terroristattack med ca 200 döda och 1400 skadade.

Nu har Krisberededskapsmyndigheten KBM genomfört en snabbsstudie för att se hur Stockholmsregionen skulle klara av en terrorattack liknade den i Madrid.

Och slutsatsen som KBM drar är att Stockholmsregionen skulle få svårt att handskas med följderna av ett terrordåd av den omfattning som drabbade Madrid.

Anledningen är enligt Krisberedskapsmyndigheten bland annat att Stockholm har för få operations- och intensivvårdsplatser samt att det inte finns tillräckligt med förbandsmaterial och liknade utrustning.

KBM konstaterar också att polisens och sjukvårdens personalresurser redan idag är utnyttjade till fullo.

Krisberededskapsmyndigheten skriver också att troligen inte ens hela Nordens resurser skulle räcka till för att ta hand om alla brännskadade vid ett terrordåd.

En rad myndigheter och organisationer har fått lämna sina synpunkter. Flera av uppgiftslämnarna anser att fler övningar med bredare deltagande bör genomföras. Och vid övningarna måste samordningen mellan olika myndigeheter och organisationer prioteras, anser flera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".