Tennis

Federer till Stockholm open

2008 tvingades han tacka nej i sista stund. Två år senare uppfyller han sitt löfte – tennisstjärnan Roger Federer kommer till Stockholm open.

– Känns som att jag är skyldig Stockholm det här, säger han.

Över en suddig tv-länk från amerikanska Cincinnati kom det positiva beskedet från en av världens bästa tennisspelare väldigt snabbt.

I princip var det ett "hey guys" som följdes av ett ja. Roger Federer kommer att spela Stockholm open som avgörs i Kungliga tennishallen 16-24 oktober.

– Jag skulle ha spelat tävlingen för två år sedan, men då var schemat för tajt och jag var lite för trött för att kunna ställa upp, säger han.

I år är planeringen bättre och då fanns det heller ingen tvekan om att ställa upp.

Efter US open väntar ett par veckor ledigt innan han spelar i Shanghai. Sedan väntar Stockholm.

– Jag kommer ihåg mina löften och jag gillar inte att dra mig ur turneringar så pass sent som jag gjorde. Det var en av anledningarna till varför jag nu kommer till Stockholm, säger han.

Federer ser även fram emot att byta stora turneringsarenor till den mindre centercourten i Kungliga tennishallen.

– Det blir ett lite annorlunda upplägg för oss spelare. Det blir väldigt intimt och det känns väldigt spännande och kul.

Om Roger Federer bestämde sig ganska snabbt tog det desto längre tid för den nya duon Thomas Johansson och Jonas Björkman att få ett positivt besked.

Redan för ett år sedan, när de tog över som tävlingschef respektive marknadschef, inleddes en övertalningskampanj i form av sms och flera möten i Miami, Paris och London för att göra årets startfält mer intressant än tidigare.

– Vi fick en positiv respons redan från början när vi pratade med Roger och det kändes som att någonstans där borta hade vi chansen, säger Johansson.

– När vi tog över arrangörskapet hade vi en dröm att förverkliga och det var att få Roger till Stockholm. Det känns kul att gå i mål på det här sättet.

Med Roger Federer, tillsammans med bland andra Robin Söderling och Tomas Berdych, i startfältet tror Johansson och Björkman att publiken tar sig till Kungliga tennishallen i oktober.

– Vi hoppas kunna spränga anläggningen i år, säger Johansson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista