STOCKHOLM

Filminspelningar av Män som hatar kvinnor i höst

I höst börjar inspelningarna av den amerikanska filmversionen av Män som hatar kvinnor, den första delen i Stieg Larssons Millennium-trilogi. Delar av filmen kommer att spelas in på plats i Stockholm.

Jesper Ackinger på Stockholm business region ser fram emot filminspelningarna.

- Dels har vi det här marknadsföringsvärdet av att bilden av Stockholm äntligen igen syns på vita duken runt om i Europa, men också i hela världen. Sen har du det här reella värdet, när en filminspelning kommer till Stockholm så handlar det om att det ska vara hotellrum, hyrbilar, catering och hela biten kring, det medför flera arbetstillfällen till Stockholm, säger han.

I oktober är det dags för filmteamet som ska filma Män som hatar kvinnor - eller The girl with the dragon tattoo, som boken heter på engelska - att samlas i Stockholm. Åtta veckor beräknas inspelningarna pågå.

Än så länge är det mycket hyschpysch kring filmen, men klart är vilka som kommer att spela de två huvudpersonerna. Journalisten Mikael Blomkvist görs av Daniel Craig, som bland annat spelat James Bond tidigare, och datahackern Lisbeth Salander spelas av den mer okända Rooney Mara.

Men filmens regissör David Fincher borde veta vad han gör, säger Mikael Wallén, vd på Yellowbird Pictures, som producerar filmen.

- Det är hans val och han har ju jobbat med henne, så vi är ganska säkra på att han kan bedöma att hon klarar av den rollen, säger han.

Kommer vi få se lite biljakter och explosioner och så på stans gator i höst?

- Ja, jag vet inte om vi kommer att få se det på stans gator, men vi kommer säkerligen att få se det runt om i Stockholm i alla fall. Allt som görs exteriört kommer att filmas i Stockholm.

Handlingen i böckerna utspelar sig till stor del i Stockholm, och Stieg Larsson själv gillade att krydda texten med miljöbeskrivningar och gatunamn, framför allt från Södermalm. Men från början var det inte självklart att filmerna skulle spelas in här, säger Mikael Wallén.

- Det var väl det vi trodde när vi började sälja de engelska rättigheterna att de nog skulle flytta handlingen, men i och med att böckerna har blivit så otroligt framgångsrika, så kan man knappt det, utan om man ska locka alla de som har läst böckerna till biograferna, så måste man vara trogen till boken.

Johanna Eklundh
johanna.eklundh@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista