Sanering dröjer av förorenad jord i Jakobsberg

Trots att kommunledningen i Järfälla för nästan ett år sen lovade att den förorenade marken utanför Jakobsbergs simhall skulle åtgärdas har ännu inget hänt.

I marken finns relativt höga halter av arsenik och tungmetaller som koppar, bly och zink.

Leena Jungefors, socialdemokratisk ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Järfälla säger till Radio Stockholm att man fortfarande inte bestämt sig för hur arbetet ska gå till.

- Det billigaste sättet - att asfaltera det 2700 kvadratmeter stora området är inget lockande alternativ, säger hon.

Det tycker däremot Rosa Larsson, tillförordnad miljöchef i Järfälla kommun.

-Att asfaltera eller täcka med plattor vore bäst. Huvudsaken är att folk slipper komma i kontakt med den förorenade jorden, säger hon.

Precis utanför simhallen i Jakobsberg ned mot fotbollsplanen finns det 2700 kvadratmeter förorenade området. Det rör sig om fyllnadsmassor från Lövsta sopförbränning som endast är täckt med runt 20 cm ren jord och cementplattor på vissa ställen. Fyllnadsmassorna har legat där sen 60-talet och det var i samband med att kommunen ville bygga en utomhusbassäng på området som föroreningarna uppdagades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".