Botkyrka

Studenter ska forma framtidens Botkyrka

Åtta arkitektstudenter jobbar just nu med att forma visioner om hur Botkyrka kan se ut framöver. De ska komma med ideer om hur området Alby kan rustas upp, och om man kan bygga ett slags landmärke intill motorvägen.

De åtta arkitekt- och designstudenterna – hälften från Sverige, hälften utländska – har fått fyra uppdrag. Ett handlar om att sammansvetsa och överbrygga de fyra orterna Fittja, Alby och Hallunda och Norsborg som idag delas av den tungt trafikerade motorvägen E4/E20.

Ett annat uppdrag handlar om hur man kan rusta upp Alby. Det tredje om att omvandla den bruna byggnaden där gamla Botvidsgymnasiet en gång låg i och om hur porten till Stockholm och Botkyrka kan se ut.

– Det finns landmärken som Frihetsgudinnan och Triumfbågen, men vi skulle också vilja jobba vidare med själva upplevelsen när man kör i Botkyrka. Att man ska uppleva saker under hela vägen och inte bara det är en enda fysisk port, säger Anna Österman som jobbar med projekten porten till Botkyrka.

För studenterna handlar det om att lägga fram koncept och visioner, och inte färdiga förslag. Sedan är det upp till uppdragsgivarna om de vill jobba vidare med visionerna. Tidigare har projektledaren Anna Hrdlicka genomfört liknande projekt på Gotland med goda resultat.

– Vid tidigare sommardesignkontor på Gotland har det varit mycket visionärt och konceptuellt men kanske närmare i tiden. Några av de här projekten kommer inte förverkligas på tio år men de kommer säkert ge mig input och feedback till de som sedan ska jobba vidare, så det gäller att lyfta fram frågorna och kanske se på andra sätt och vrida och vända, säger projektledaren Anna Hrdlicka.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se