Ingen information om markföroreningar i Jakobsberg

Trots att föroreningarna i marken utanför simhallen i Jakobsberg fortfarande ligger kvar, ett år efter att Järfälla kommun lovade att de skulle åtgärdas, informeras inte allmänheten om föroreningarna.

Den socialdemokratiska ordföranden i miljö- och hälsoskyddsnämnden, Leena Jungefors, säger till Radio Stockholm att de inte tagit ställning till hur allmänheten kan informeras. Samtidigt som hon tycker att det vore en bra idé att på plats informera om de relativt höga halterna av arsenik och tungmetaller som koppar, bly och zink som finns i jorden. Att det inte blivit av beror, enligt henne, på att kommunen trodde att föroreningarna skulle var åtgärdade i september förra året.

Men Rosa Larsson, tillförordnad miljöchef i Järfälla, säger till Radio Stockholm att information på platsen skulle göra mer skada än nytta eftersom det skulle skrämma upp folk. Hon tycker inte att det föreligger så stor fara att allmänheten behöver informeras då det skulle kräva att barn gräver i jorden för att utsättas för föroreningarna. Något som enligt Rosa Larsson inte är så troligt.

Föroreningarna i marken utanför simhallen i Jakobsberg kommer från Lövsta sopförbränning och de användes på 1960-talet som fyllnadsmassor på ett 2700 kvadratmeter stort område mellan simhallen och fotbollsplanerna i Jakobsberg. De täcks av ett 20 cm rent jordlager eller cementplattor på vissa ställen.

Järfälla kommun räknar med att föroreningarna ska vara åtgärdade innan sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".