Täbypolisen anmäler kollegor för tjänstefel i samband med våldtäktsanmälan

Chefsåklagare Christer Ekelund har beslutat att inleda en förundersökning för att kartlägga omständigheterna kring en brutal våldtäkt mot en 19-årig flicka i Täby tidigt i lördags morse.

Våldtäkten anmäldes till polisens länskommunikationscentral, LKC, men det dröjde sedan fyra timmar innan LKC larmade ut polis till platsen, trots att det hela tiden fanns patruller i närområdet.

Händelsen har orsakat stor ilska bland poliser i Täby som anmält LKC för misstänkt tjänstefel.

Den 19-årig flickan klev tidigt i lördags morse av nattbussen i närheten av Täby Centrum. En man följde då efter henne och slet in henne i ett skogsparti där hon våldtogs. Flickan lyckades ringa en väninna - som larmade polisen. Men någonstans hos polisens länskommunikationscentral - LKC- fastnade hanteringen av larmet - ingenting hände där förutom att man ringde flickans mamma som själv fick ge sig ut och letakörde allt fast. Och nu får år alltså polisens interna utredningar granska vad som egentligen sagts och gjorts.

Täbypolisen vill nu komma i kontakt med passagerare på nattbuss 691, mellan Odenplan och Täby centrum, vid femtiden lördags morse som kan ha gjort iakttagelser som kan hjälpa polisen i utredningen.

Den som har upplysningar kan ringa Täbypolisen på nummer 401 40 36.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".