Högsta domstolen sänker straffet för HIV-smittad 28-åring dömd för oskyddat sex med många män

Den 28-årige stockholmare som under flera års tid hade oskyddat sex med minst tio andra män trots att han var smittad av hiv fick idag sitt straff ytterligare sänkt av Högsta Domstolen.

I oktober i fjol dömde Svea Hovrätt mannen till tre års fängelse, vilket redan det var en sänkning av tingsrättens dom på fängelse i fyra år.

HD sänker nu alltså i sin tur Hovrättens dom till ett års fängelse - dessutom ändras brottsrubriceringen från försök till grov misshandel till framkallande av fara för annan, ett brott med lägre straffvärde.

Högsta Domstolen skriver i sin dom att mannen inte haft uppsåt att överföra hiv-smitta till sina partners.

Själv har mannen hävdat att han inte trodde att han var smittsam eftersom han efter att han smittades har fått behandling med bromsmediciner som har hållit hans virushalt i blodet på en mycket låg nivå.

Den linjen har också Svea Hovrätt tidigare varit inne på , om än ur en annan synvinkel. Hovrätten tog i sin dom i oktober i fjol bland annat hänsyn till att konsekvenserna av att drabbas av hiv, med tanke på dagens bromsmediciner, inte längre är lika svåra.

Det ska understrykas att ingen av de personer som 28-åringen haft sex med smittades av hiv.

Icke desto mindre är det ett allvarligt brott att ha oskyddat sex om man vet att man är hiv-smittad, skriver Högsta Domstolen idag och dömer alltså mannen till fängelse - om än betydligt kortare tid än i tidigare domar. Dessutom sänks beloppet mannen ska betala i skadestånd till sina offer med nästan tre fjärdedelar, från totalt över 600.000 kronor till drygt 150.000.

Dagens domslut har stor principiell betydelse eftersom det inte går att överklaga en dom i Högsta Domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".