Laboratoriemiljö på Karolinska institutet. Arkiv. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Solna

Miljoner till forskning

Karolinska institutet i Solna har fått 100 miljoner kronor i donation som gör att institutet kan inrätta nya professorsplatser inom flera viktiga forskningsområden

Karolinska institutet har fått 100 miljoner kronor från Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelse som gör det möjligt att inrätta fyra nya professurer inom medicinsk forskning.

Tre av professurerna kommer att ha inriktning mot klinisk medicinsk forskning och den fjärde professorstjänsten inriktas mot biomedicinsk forskning.

I ett pressmeddelande skriver Karolinska institutet att med en allt äldre befolkningen kommer sjukvården ändra karaktär i framtiden. Därför kommer också kraven på den medicinska forskningen att ändras.

Rektor Harriet Wallberg-Henriksson säger att om forskningen ska hålla jämna steg med sjukvårdens efterfrågan måste forskningen inriktas på både storskalighet och spetskompetens.

Dessutom är behovet stort av starka forskningsledare och med dom hundra miljoner kronor som doneras kan man anställa nödvändig kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".