1 av 2
Vikten av kommunala hyresrätter är en het fråga i valet. Foto: Scanpix.
2 av 2
Carin Jämtin (S) och Joakim Larsson (M).
Valet

Försäljning av allmännyttan splittrar blocken

De politiska blocken i Stockholm lovar att bygga lika många bostäder under nästa mandatperiod, om de vinner valet. Det handlar om 15 000 i Stockholms stad. Det som skiljer blocken är vad som ska byggas.

Det är politisk debatt på Medborgarplatsen i Stockholm. Partierna överöser förbipasserande med informationsblad. På scenen står oppositionsborgarråd Carin Jämtin (S) och det ansvariga borgarrådet Joakim Larsson (M). Båda lovar samma sak. Det kommer byggas 15 000 nya bostäder i Stockholms stad de kommande fyra åren.

Det som skiljer blocken är vilken typ av bostäder som ska byggas. De rödgröna partierna vill se fler hyresrätter och stoppa försäljningarna av kommunala lägenheter.

Moderaterna vill tvärtom att fler ska få möjlighet att äga sin bostad. Det blev också tydligt när den borgerliga majoriteten tog över makten i Stadshuset. Sedan dess har nästan 22 000 kommunala hyreslägenheter har blivit bostadsrätter. Inte till glädje för alla i publiken.

– Tror du att jag har råd att köpa en jävla lägenhet? Jag tycker att ni snackar skit, ni måste tänka på oss också, säger en kvinna i publiken. Bygg hyreslägenheter inte bara bostadsrätter, vi har inte råd!

– Jag bor inte här men har planer på att flytta hit, jag tycker att det är en skön stad. Men det är svårt, det är svårt att få en hyresrätt så det får bli bostadsrätt och det är dyrt. Ett utgångspris på två miljoner slutar ofta på tre miljoner, säger en ung man som har stannat till för att lyssna på debatten.

Det är lång ifrån alla som har pengar att köpa lägenhet i Stockholm. Kön till Stockholms stads bostadsförmedling har aldrig varit större – 75 000 personer söker aktivt efter en lägenhet i allmännyttan.

Moderaten Joakim Larsson (M) menar att oppositionen, med Carin Jämtin (S) i spetsen, har satt käppar i hjulet för många planerade bostadsbyggen.

– När man sitter i opposition så måste man ju ta lite ansvar för de reservationer som man lämnar vid besluten. Av de lägenheter som byggs i Stockholm har något av oppositionspartierna röstat nej i hälften av fallen, säger Joakim Larsson (M).

– Det är du som får ta ansvar för de här fyra åren när du faktiskt har sålt fler hyresrätter än du har byggt. Det är sanningen, ingenting annat, säger Carin Jämtin (S).

– Varför tror alla socialdemokrater att lägenheter försvinner när det blir en annan upplåtelseform? Försvinner för att hyresgästerna har haft möjlighet att köpa sina lägenheter. Det är ett önskemål från hyresgästerna, svarar Joakim Larsson (M).

82-årige Nisse Engström sitter på en bänk och lyssnar på debatten. Han har alltid bott i hyresrätt och tycker att det är viktigt att de hyresrätter som finns bevaras.

– Ja, det tycker jag för det är många som inte har råd, speciellt ungdomar. Politikerna erbjuder så mycket nu för tiden, men kommer det att fungera i praktiken?

Samma fråga ställer sig även Hyresgästföreningen som ordnat debatten på Medborgarplatsen. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tvivlar på politikernas löften.

– Ja, det är väldigt svårt att locka ur politikerna några slags löften där man känner att de verkligen vet var de här lägenheterna ska placeras och hur sjutton det ska gå till att bygga dem. Det verkar som de har ganska dimmiga begrepp om hur stor bostadsbristen faktiskt är.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Fakta: Ombildningar

Sedan 2007 har det kommit in intresseanmälningar för ombildning från sammanlagt 44 000 hyresrätter i Stockholms stad. Idag har hälften ombildats till bostadsrätter.

  • Ombildade i innerstaden: 7 684.
  • Ombildade i närförort: 4 798.
  • Ombildade i ytterförort: 8 757.
  • Ej ombildade, avslag samt återtagande: 18 746.
  • Återstående: 4 006.

Källa: Stockholms stadshus AB och Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista