Borgerlig kritik mot förslag till ny skatteutjämning

Nu kommer kritik mot det förslag till nytt skatteutjämningssystem som regeringen och Stockholmsmoderaterna kom överens om igår. Borgerliga partier i Stockholm menar att ingenting blivit bättre jämfört med dagens system, och Stockholmsmoderaterna presenterar en ny rapport.

Enligt moderaternas rapport drabbas Stockholmsregionen hårt av skatteutjämningssystemet. I rapporten beräknas ett hushåll med två inkomster, en på 19 000 och en på 14 000 kronor i månaden, i Örnsköldsvik få drygt sextusen kronor mer i månaden att röra sig med än motsvarande hushåll  i Stockholm.

Trots höga inkomster gör t ex höga boendekostnader att stockholmaren inte är så rik som skatteutjämningssystemet förutsätter. Därför har stockholmarna inte råd att betala drygt 16 miljarder om året, som är fallet idag, menar moderaterna.

- Man skattar sönder stockholmaren med utgångspunkt att vi har mer pengar, men det har vi alltså inte, säger Anders Gustâv, förbundsordförande för moderaterna i Stockholms län.

Det nya skatteutjämningsförslaget innebär att landstinget i Stockholm får betala aningen mer än idag de kommande sju åren, länets kommuner betalar aningen mindre.

I Stockholms län anklagar nu moderaterna socialdemokraterna för att ha misslyckats med att få regeringen att göra systemet mildare för Stockholm. Biträdande finanslandstingsrådet Dag Larsson (s) är inte heller helt nöjd med det senaste förslaget, men han vill inte tala om misslyckande.

- Nej, jag vågar påstå att vi varit ganska framgångsrika trots allt. Vi har lyckats ändra ett förslag som varit ett dråpslag för Stockholm till ett förslag som inte är bra, men vi slapp det riktigt otäcka, säger Dag Larsson (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista