Livstid för plankmisshandel

Den 44-årige man som misshandlade en annan man med en planka på Södermalm i Stockholm dömdes idag till livstids fängelse för försök till mord.

Enligt Stockholms tingsrätt hade 44-åringen för avsikt att döda när han den 2 februari slog ner en 50-årig man med en spikförsedd planka. Överfallet skedde helt oprovocerat och misshandeln med plankan gav 50-åringen livshotande skador. Idag sitter han i rullstol och riskerar att få men för livet.

44-åringen har erkänt misshandeln och har i polisförhör sagt att han ville ta livet av någon för att få vård för sina psykiska problem. 44-åringen är tidigare dömd för flera grova våldsbrott, bland annat för mord på sin förra flickvän 1990. Då dömdes han till sluten psykiatrisk vård.

När det gäller plankmisshandeln visade den rättspsykiatriska undersökningen att 44-åringen var psykiskt störd vid tillfället, men inte allvarligt och därför kan han dömas till fängelse.

Normalt ska försök till mord bestraffas mildare än ett fullbordat mord, men 44-åringen döms alltså ändå till livstids fängelse. Tingsrätten motiverar det med att 44-åringen haft för avsikt att döda, att det var mycket nära att offret dog och att 44-åringen dömts för allvarliga brott tidigare.

44-åringen döms också att betala 150 000 i skadestånd till den misshandlade 50-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".