Förändrade hyresregler för särskilda boenden

Närmare 4 000 personer som bor i särskilt boende Stockholms stad kommer att få ändrade hyror, efter en dom i hovrätten. Domen gäller hur hyran ska beräknas för gemensamma utrymmen i till exempel gruppbostäder.

En av dom som hoppas få en lägre hyra är funktionshindrade Kalle som idag betalar 8000 i månaden för sin etta på Norrmalm. När hyran är betald har han bara 200 kronor kvar av sin pension berättar hans mamma Berit Maagaard.

– Det känns som en oro som man bär inom sig, att vad händer när man inte själv finns med och kan hjälpa till att betala för alla utgifter som finns för vardagen, frågar Berit Maagaard

Märker Kalle själv av det sin dåliga ekonomi?

– Nej, det förstår han inte så mycket själv. Han kan inte själv klaga, det är en försvarslös grupp kan man säga. Det gäller att anhöriga finns som kan bistå med pengar och ifrågasätta de här höga hyrorna, säger Berit Maagaard

24-årige Kalle Maagaard som har Downs syndrom, fick i våras äntligen en egen lägenhet och kunde flytta hemifrån. Men den är mycket dyr och föräldrarna misstänker att en stor del av hyran går till att betala för gemensamma utrymmen i gruppboendet.

På äldreboenden och i servicehus har den här avgiften funnits länge. Men för knappt två år sedan beslutade den borgerliga majoriteten i Stockholms stad att även ta ut en avgift för funktionshindrade som bor i LSS-boende, som Kalles. En förändring som ledde till att deras hyror höjdes med 20 procent.

Många hyresgäster överklagade till hyresnämnden och där konstaterades att hyrorna var orättvisa, något Svea hovrätt också fastställde. Som en följd av domstolens beslut har det kommunägda fastighetsbolaget Micasa fått justera sina hyresavtal säger Stefan Kristensson, lokalstrateg på stadsledningskontoret i Stockholms stad:

– Vi har ett stort bestånd, och då gäller det att kvalitetssäkra att dom också är rätt, för vi vill ju att det ska bli rätt och riktigt och rättvisa hyror, säger Stefan Kristensson.

Hur översynen kommer att påverka Kalles hyra är långtifrån klart. Men om Kalles mamma, Berit, fick bestämma skulle man helt ta bort avgiften för de gemensamma utrymmena.

– Jag tycker att det ska gälla samma hyresregler som för vanliga, det ska inte vara någon skillnad, säger Berit Maagaard.

Den 21 september blir det nya avtalet offentligt. Först då kan man se hur mycket enskilda hyror kan komma att påverkas, hela översynen beräknas vara klar om två år 2012.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista